Få avisen også i posten
PERLEPORTEN
 

Fredag 25. april

Tipstelefon: 55 92 29 00 E-post: tips@idag.no  
Bruk idag.no som startside 
Untitled Document
Abort
Familie
Kristenliv
Midtøsten
Næringsliv
Politikk/Økonomi
Samfunn
Skole
Teknologi & Media
Abort
Friskoler
Midtøsten
Næringsliv
Samfunn & Familie
Tro og lære


JØRN STRAND BOK - NID kabb.no visjonnorge.com hjhome.org mamut.no/unihelse israeltoday.no morfarbarn.no homofili.com
 
Joffi
Europrint

Nærradio holder lokaldemokratiet i live

Kystradioen i Bergen er en av mange nærradioer i vårt langstrakte land som står i lokaldemokratiets tjeneste. Radioen dekker alt fra kommunestyremøter til kristelige program – en folkeradio som tar opp det folk i nærmiljøet er opptatt av.

Det er mange lokalradioer rundt i vårt langstrakte land som år ut og år inn står i demokratiets tjeneste uten å få fem øre fra staten for å gjøre jobben. Tro i tjenesten og med en god porsjon pågangsmot får de resultater.
Kystradioen i Bergen er en slik radio, med sine 3,5 årsverk.

Kristne medier i fokus:

Kommentar:
Hvorfor er kristne lokalmedier så viktig i lokaldemokratiet? 15.01.2004

TV:
Kristen-TV fosser frem 10.01.2004

Det er ansvarlig redaktør Vigleik Brekke som tar imot Norge IDAG i radioens sentrumsnære lokaler i Bergen. Her er ingen vertinne som tar seg av kaffeservering og snitter, slik som i NRK. Her er det sjefen selv som tar seg av gjestene.
– Vi har ett og halvt årsverk på salg og reklame. To arbeider med programmer - men ingen i administrasjonen, ler Brekke.
Han forklarer at de i tillegg har knyttet til seg noe frilansarbeid, og noen frivillige.

Produserer nyheter
I cirka 45 timer i uken sender kanalen musikk, nyheter og kristne programmer over store deler av Hordaland. Nyhetsbildet i radioen preges en del av politikk.
– Hos oss har vi hatt en tradisjon for å ha lokalpolitisk journalistikk. I alt dekker vi seks kommuner med deres møteaktivitet, forteller Brekke som legger til at han sikkert har dekket 600 kommunestyremøter i løpet av årene.

Fakta om kystradioen:
Navn: Kystradioen
Sted: Bergen
Start: 1984
Ansatte: 3,5 stilling
Sendetid: 45 timer per uke
Internettside: http://www.kystradioen.no Ansvarlig redaktør:Vigleik Brekke
Brekke er entusiastisk og overbevisende når han forklarer, og det er ikke vanskelig å finne tonen med radiosjefen. Hurtighet mellom avsender og mottaker er radioens sabel forklarer Brekke.
– Radioen må ha tempo som våpen. Vi kan ikke komme dinglende med sitater fra avisen et par dager etter et kommunestyremøte.

– I stede for å sitte foran datamaskinen må vi ut i felten, på arbeidsplasser og torg der folk er. Det er her mange radiofolk har sviktet i dag, mener redaktøren.

Brekke brenner for lokalradiojournalistikken og peker på at mange av de nye kommersielle radioene ikke en gang synes nyheter er kommersielt nok - det skal bare spilles musikk i disse radioene.
– Selvfølgelig skal vi også være moderne i programprofil. Gjerne spille kommersiell musikk. Men vi må ikke undervurdere lytterne dit hen at de ikke vil ha noe nyttig. Det nyttige får de gjennom aktuelt stoff, nyheter og gjerne forkynnelse, sier Brekke.

– En gang i uka har vi en lederkommentar. Hvorfor skulle ikke radioen ha det, spør redaktøren og trekker på skuldrene før han i neste omgang kommer med svaret;
– Det er klart vi kan. Her prøver vi å gripe tak i aktuelle hendelser i lokalpolitikken, men også ting som foregår i kirkelandskapet. Her tar vi standpunkt og kommer med kommentarer, forklarer Brekke.

I LOKALDEMOKRATIETS TJENESTE:– I stede for å sitte foran datamaskinen må vi ut i felten, på arbeidsplasser og torg der folk er, sier Vigleik Brekke til Norge IDAG.

Forkynnelse
Brekke er også leder av Kristent Radioforum, et felles forum der mange kristne radioer er tilsluttet.
Der har han vært med i styret i mange år og kjenner godt til forholdene rundt om i landet.

Brekke forteller også at det er mange eksempler på gode program som lages sentralt. Norea, IKAJ, IBRA, P7 og flere programskapere sentralt lager program for lokalradioene.
– Vi sender blant annet programmet «Veien gjennom Bibelen» som er laget av Norea Radio. Det går bra å kombinere noe lokalt med de gode programmene som lages av en sentral programskaper.

– Mange kristne lokalradioer sender i dag bare forkynnelse. Kan det være at Kystradioen har mer sendetid enn mange andre kristne radioer, som ikke finner tid for annet?
– Vi startet i 1984 med en halv times sendetid. Den sendingen vi hadde den gang, er forbløffende lik den sendingen vi har i dag i selve tenkningen - altså allmennstoff, nyheter og forkynnelse. Så selv da vi hadde mindre sendetid jobbet vi på samme måten.

– Når det gjelder andre stasjoner, så vil jeg si de bør tenke mer i retning av lokale nyheter.
– Men vi må samtidig innse at mange radiostasjoner ikke vil sette inn ressurser på nyhetsformidling, fordi det koster en del penger. Vi kan ikke bare si at vi skal ha lokale nyheter - for nyheter er dyrt. En må ha faste medarbeidere og tilsatte som kan jobbe jevnt og trutt med dette.

– Likevel burde kanskje disse kristne stasjonene satset mer på nyhetsvinklet innhold. En kan ta saker en er dyktig på, som kirke og kristenlivsstoff, og vinkle det mer nyhetsmessig.

– En kristen stasjon som har utgangspunkt i Misjonssambandet eller pinsebevegelsen bør også kunne utvide horisonten litt mer, slik at de kunne presentere nyheter fra andre sammenhenger. Brekke mener det kan bli noe ambisiøst for enkelte å satse på lokale nyheter. Men er man villig til å bruke penger på det, så bør man trå til forklarer han.

– Men man kan også være litt dristig i forhold til sine egne eiere også. En skal ikke kjøre VG journalistikk på ens egne, men tørre å ta opp noen problemstillinger. Det gjør at de som lytter, hører at det her er noen som våger å stille noen kritiske spørsmål i ens egen sammenheng.

– Her må det ikke gå på person, men på sak. Motparten i en sak må også få slippe til på en ordentlig måte, understreker ansvarlig redaktøren for Kystradioen i Bergen, Vigleik Brekke.

Tips en bekjent om denne saken
Til E-post:
Fra E-post:

Raymond Haslien/ Foto: Marion Haslien
15.01.2004 00:07

<--Tilbake      Tips en venn


 

 

 


Google Idag.no
Hva er påske
Påsken er dette ene. Vår Gud regjerer, malak elohayik, som det står i sangen om Herrens lidende tjener i Jesaja 52:7.
 • Demonenes makt er beseiret – det var Bonhoeffers vitnesbyrd i fengslet
 • En farlig situasjon
 • Ali fra Gaza forteller sannheten som Gilbert og Fosse underslo
 • Det første bud inneholder Guds filosofi

 • Ny jødeforfølgelse
 • Palestinakomiteen går imot Kong Harald
 • Paradokser
 • Ta godt imot Dalai Lama
 • Kan vi stole på biskopene våre?

 • Hamas og Fatah enige om sammenslåing
 • LO-Gerd gråt da hun sa hun ville anbefalt seg selv abort.
 • Israel og USA uenige om Ukraina
 • 500 skandinaver til påskegudstjeneste i Gravhaven
 • Den messiastroende jøden Daniel Carmel for første gang i Norge
 • Pensjonert rektor – til Israel for 100. gang
 • 40 dager med bønn
 • - Jesus Church med pasjonsuke i Markus kirke
 • Israels nye superfly kan befordre 98 soldater 4000 km
 • På øvelse med Israels commando-soldater
 • Kina opfordrer Israel til «modig beslutning» under Peres´besøg
 • Blodmåne tirsdag kveld
 • Israel til PA: - Kutt ensidigheten eller betal for det
 • Antisemittiske partier på fremmarsj i Europa
 • Israel inkluderer alle
 • Takk og lov
 • 125 000 ventes til Israel
 • Ny Palestinensisk betingelse: «løslad 1200 fanger»
 • Studentprotest mot terroristtaler
 • Paven til Israel i vår tross streik