Få avisen også i posten
PERLEPORTEN
 

Torsdag 24. april

Tipstelefon: 55 92 29 00 E-post: tips@idag.no  
Bruk idag.no som startside 
Untitled Document
Abort
Familie
Kristenliv
Midtøsten
Næringsliv
Politikk/Økonomi
Samfunn
Skole
Teknologi & Media
Abort
Friskoler
Midtøsten
Næringsliv
Samfunn & Familie
Tro og lære


JØRN STRAND BOK - NID kabb.no visjonnorge.com hjhome.org mamut.no/unihelse israeltoday.no morfarbarn.no homofili.com
 
Joffi
Europrint

Hjep til Russland viktigere enn noensinne

– Russland går fra galt til verre. Det er nå hele 63 prosent av befolkningen som lever under eksistensminimum. 3 prosent er styrtrike. Glansbildet som vises til Vesten er ikke sant. Dere ser Russland som gjennom et togvindu. Og det dere stort sett blir vist er hus og fasader pyntet for utenlandske turister.

Det er journalis og vinneren av Fritt Ord-prisen Andrei Kolomoisky, som sier dette til gruppen som er på misjons- og hjelpetur med Hjelp til Russland, og Alfhild og Steinar Harila.

Men Steinar Harila går inn hvor han vil. Han har en høy stjerne hos de som vil ha forandring i vårt store naboland i Øst.

Kolomoisky har jobbet i Vyborg Tidende i 20 år. Han har tilbragt 3 år i fengsel for sin frittalendhet og sine avsløringer av korrupsjon og overgrep. Hans venner er redd for at Andrei skal bli den neste som blir offer for journalistmord i Russland. Han blir stadig plaget av det politiske «politiet».

Andrei forteller kort om sin familiehistorie og legger vekt på at bestefaren hørte til på den «hvite» siden. Derfor ble han deportert til Tyrkia. Der døde mange av hans kammerater. Den eneste hjelperen var Fridtjof Nansen – fra Norge.

– Min bestefar ble reddet av nordmannen Fridtjof Nansen. Han sørget for at han fikk emigrere til Europa, forteller journalisten til den norske gruppen.

Den russiske statestikken er urovekkende. Det gigantiske landet oppnår den rekke urovekkende førsteplasser. De har verdens laveste demografi. De har flest selvmord for gamle, og flest for unge De har den høyeste skilsmissestatestikken i verden og de har flest fødsler utenfor ekteskap. Russland ligger også på en førsteplass når det gjelder barn som er forlatt av foreldrene sine og dessuten har de flest psykisk syke.

Rusmissbruk, forårsaket av både alkohol og narkotika, er også høyest i verden. 21 prosent av all heroinmisbruk i verden skjer i Russland. Dessuten har Russland den høyeste prosent barn som røyker, og i tillegg er slaveri mest utbredt her. Russland er på topp når det gjelder nye Hiv-smittede, flyulykker topper statestikken og hele 33035 personer dør årlig i biltrafikken, orienterer journalisten om sitt fedreland og han fortsetter:

– Dessuten er vi nede på 154. plass når det gjelder å bekjempe korrupsjon, mens det verste landet er på 178 plass. Det er nesten umulig å gjøre noe som helst uten å betale byråkratiet for det. Og myndigheter og mafia er ett og det samme. De er totalt korrupt.

Her gjør Andrei en viktig presisering.

– Jeg kjenner Stiftelsen Hjelp til Russland godt gjennom mange års fellesskap. Jeg vil understreke at ingenting har gått til korrupsjon. Det er viktig at mafiaen ikke får en rubel fra Hjelp til Russland. Stiftelsen gjør en fabelaktig jobb, mens våre gamle, våre barn, våre fanger ikke får noen omsorg fra staten, sier journalisten og fortsetter:

– Det er bemerkelsesverdig det Hjelp til Russland gjør. Jeg var nesten i sjokk da jeg oppdaget at Stiftelsen faktisk brydde seg om våre fanger og fengsler. Fengslene har alltid av våre myndigheter blitt definert som et «innenlandsproblem», men jeg kan fortelle at problemet er gedigent.

– Dere har hørt om arkipelagulag gjennom Alexander Soltitsnitskys bøker. Alle byer har sitt arkipelagulag. Det er fengsler, uten venn, uten isolasjon og ofte med 30 personer på celler beregnet for 6 personer. Varetektsfengsling uten lov og dom kan vare i mange år. Det er ingen hygiene i fengslene. Eksempelvis kan jeg nevne én dusj på 1500 mann. Det er farlig å spise maten og nesten alle familier har en slektning i fengsel, forteller Andrei som altså selv har erfaring fra tre år under slike forhold.

Journalisten fremhever at det er unikt det Steinar Harila har gjort for en stor gruppe fanger i Russland.

– Han har gitt fanger skikkelige bad og skikkelig hygienisk kjøkken. Det er unikt. Det er ikke mange restauranter i Russland som har slike kjøkken som Steinar har bygget til våre fanger. Og det gjelder også et kvinnefengsel, der forholdene var ekstreme. Steinar Harila er tildelt en medalje fra vårt fengselssystem som den første utlending som har fått noe slikt. Og det med rette, sier journalisten og legger til:

– Dere skal vite at i Russland har vi et ordtak som sier som så: «Jeg vil reise til Vesten på ferie, sitte i fengsel og slappe av», smiler Andrei – og understreker at det er mye alvor i dette.

Andrei Kolomoisky sier at Russland er i nød og trenger hjelp.

– Det finnes noen få rike i landet vårt, omkring tre prosent. Resten er ille ute, og glemt av styresmaktene som ikke har fokus på folkets vel i det hele tatt.

Er det en betydelig svart økonomi? spør nordmennene.

Journalisten ler.

– Ja selvsagt finnes det en svart økonomi. Det finnes faktisk nesten bare svart økonomi. Men Hjelp til Russland gjør alt rett og ryddig. De har bygget Agape, et barnehjem for foreldreløse. Det var det første store prosjektet. Og det er svært vellykket. Hjelp til Russland har virkelig maktet å bringe et kristent lys til oss. Fangene blir mer humane. Barna fatter hva medmenneskelighet er. Det er en bibel murt inn i grunnmuren på Agape, plassert der av dere som virkelig bygger på den boka, i motsetning til vår store kirke, sier journalisten og har alvorlige anklager mot den russiske ortodokse kirke.

Så overtar barna på Agape scenen.

De synger Hale-, hale-, haleluja. Fortellingen om Jesus som mettet 5000 i ørkenen blir fortalt og barna kjenner den fra før, og kommer med begeistrede svar på spørsmål fra Hanne Risvold, styremedlem i HtR.

Det er klart at disse barna blir oppfostret på en kristen institusjon.

– Jeg imponert og ydmyk overfor en slik mann. Jeg er ingen troende selv, men jeg forstår at Steinar Harila har en Herre som Russland burde lære å kjenne. Jeg kan ikke si at den kirken vi har (den russisk ortodokse) på noen måte har samme standard. Tvert om vil jeg hevde, sier journalisten fra Vyborg Tidende, Andrei Kolomoisky, til Norge IDAG.

Anita Apelthun Sæle
22.06.2012 12:52

<--Tilbake      Tips en venn


 

 

 


Google Idag.no
Hva er påske
Påsken er dette ene. Vår Gud regjerer, malak elohayik, som det står i sangen om Herrens lidende tjener i Jesaja 52:7.
 • Demonenes makt er beseiret – det var Bonhoeffers vitnesbyrd i fengslet
 • En farlig situasjon
 • Ali fra Gaza forteller sannheten som Gilbert og Fosse underslo
 • Det første bud inneholder Guds filosofi

 • Ny jødeforfølgelse
 • Palestinakomiteen går imot Kong Harald
 • Paradokser
 • Ta godt imot Dalai Lama
 • Kan vi stole på biskopene våre?

 • Hamas og Fatah enige om sammenslåing
 • LO-Gerd gråt da hun sa hun ville anbefalt seg selv abort.
 • Israel og USA uenige om Ukraina
 • 500 skandinaver til påskegudstjeneste i Gravhaven
 • Den messiastroende jøden Daniel Carmel for første gang i Norge
 • Pensjonert rektor – til Israel for 100. gang
 • 40 dager med bønn
 • - Jesus Church med pasjonsuke i Markus kirke
 • Israels nye superfly kan befordre 98 soldater 4000 km
 • På øvelse med Israels commando-soldater
 • Kina opfordrer Israel til «modig beslutning» under Peres´besøg
 • Blodmåne tirsdag kveld
 • Israel til PA: - Kutt ensidigheten eller betal for det
 • Antisemittiske partier på fremmarsj i Europa
 • Israel inkluderer alle
 • Takk og lov
 • 125 000 ventes til Israel
 • Ny Palestinensisk betingelse: «løslad 1200 fanger»
 • Studentprotest mot terroristtaler
 • Paven til Israel i vår tross streik